Tweede huis in Nederland

Een tweede woning in Nederland kopen kan bedoeld zijn als belegging of dienen voor recreatieve doeleinden. Wanneer u een hypotheek voor deze woning wilt afsluiten moet u rekening houden met een aantal zaken. Met de belastingherziening 2001 is de financiering van een tweede woning minder aantrekkelijk geworden. Hier in het kort nog enkele zaken op een rijtje gezet.

Geen hypotheekaftrek
Voor een tweede woning waar u niet permanent woont is de hypotheekrente niet langer aftrekbaar. Ook niet als u de financiering van deze woning via de hypotheek op uw hoofdwoning laat lopen. Dit hypotheekdeel wordt als consumptieve lening beschouwd (Box III) en is niet aftrekbaar. De eventuele huuropbrengsten, ook als het object via een beheermaatschappij wordt verhuurd, zijn echter niet meer belast.

Financiering
Wanneer u een hypotheek wilt nemen op een woning die niet dient als hoofdverblijf zijn er niet veel hypotheekinstellingen die tot volledige financiering zullen overgaan. Vaak is het wel mogelijk een hypotheek op een dergelijke woning te krijgen, maar ze leggen een groot deel van het 'risico' bij u als koper en eigenaar neer. Dat wil zeggen dat de hypotheek wordt verstrekt tot een bepaald deel van de waarde bij gedwongen verkoop (de executiewaarde). Een andere mogelijkheid die ook wordt geboden is dat u een opslag op de rente moet
betalen. Tevens zal de geldverstrekker vaak bepaalde beperkingen opleggen voor de financiering. Zo kan de geldverstrekker u verbieden deze woning (gedeeltelijk) te verhuren. In dit laatste geval als verhuur niet is toegestaan, hebt u bij overtreding een probleem. Geregeld betekent het dat de financiering wordt ingetrokken.

Recreatiewoningen
Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat mensen een recreatiewoning als hoofdverblijf willen aanhouden en er een eerste hypotheek op willen vestigen. Er zijn gemeentes die een zogenaamd gedoogbeleid voeren en het toelaten dat recreatiewoningen permanent worden bewoond. Om uw kansen bij de hypotheekinstellingen te vergroten én in aanmerking te komen voor de reguliere hypotheekrenteaftrek is het van het grootste belang dat de gemeente de permanente vestiging officieel toestaat; een gedoogbeleid is daarbij niet voldoende. Let op deze laatste zin, want het voorkomt problemen. Zorg dat u een officieel document van de gemeente hebt, waarin staat dat een permanente vestiging is toegestaan.